11 от 20-те града с най-бърз растеж на цените на

...
 11 от 20-те града с най-бърз растеж на цените на
Коментари Харесай

Европа преживява жилищен бум преди очакваното поскъпване на ипотечните кредити

 11 от 20-те града с най-бърз напредък на цените на жилищата в света се намират в Европа, в това число София, която е на 18-о място с растеж на цените от 11,3%. Това стана ясно от неотдавнашна ранглиста на консултантската компания Knight Frank.
Цените на жилищните парцели са се повишили с над 14% през предходната година в Берлин, Ротердам и Будапеща.
Данните на европейската статистическа работа Евростат  удостоверяват, че цените на жилищата на Стария континент порастват. Средното нарастване в страните членки на Европейски Съюз през първото тримесечие е 4,7%, което е най-силният напредък на цените от края на 2007 година, тъкмо преди началото на международната финансова рецесия, написа CNN Money.

Търсенето е подкрепено от ниските лихви по ипотечните заеми, подобряването на пазара на труда, повишението на доверието на потребителите и растящия интерес от страна на задгранични купувачи, споделя Кейт Евърет-Алън, специалист по жилищни парцели в Knight Frank.

В същото време броят на строящите се нови жилища понижава. „ Съществува забележителен спад на изникващите нови жилища “, отбелязва Евърет-Алън.

Един от образците за тази наклонност е Испания, където през 2016 година са били издигнати единствено 55 хиляди жилища. За съпоставяне, през 2006 година те са били 735 хиляди, тъкмо преди стопанската система на страната да бъде разтърсена от дългова рецесия.

Евърет-Алън отбелязва, че цените са се повишили с 10% в Мадрид, което слага испанската столица измежду европейските градове с най-голямо повишаване на жилищата.

 

„ Мадрид е основен град. Икономиката се усъвършенства доста. Активността с бизнес парцели се трансферира и в жилищния сегмент...Виждаме интерес от европейски купувачи, както и от хора от Латинска Америка “, отбелязва Евърет-Алън.

 

Дъблин също се възвръща след спукването на имотния балон по време на финансовата рецесия. Цените там са нарастнали с близо 12% през първото тримесечие. „ Цените в страни като Ирландия и Испания към момента са под пика преди рецесията. Те порастват от много ниска база “, споделя Евърет-Алън.

Малкото е красиво

Европа претърпява и „ подем на дребните градове “ с помощта на растящия интерес от млади купувачи, споделя Пол Тостевин, заместник-директор в консултантската компания Savills.

“В съпоставяне със задръстените световни мега градове, които допускат по-високи разноски, по-малките исторически европейски градове оферират на жителите по-кратки дистанции от вкъщи до работното място, по-ниски разноски и високо качество на живот “, отбелязва Тостевин.

Има и изключения. Данните на Евростат демонстрират, че цените в Италия и някои скандинавски страни понижават. Knight Frank показва, че цените в Торино са отбелязали спад от 7,1% през първото тримесечие.

Лондон, който е прочут със скъпия си жилищен пазар, също записва спад на цените, защото Brexit и новите налози отблъскват купувачите.

Промените в паричната политика може да лимитират бъдещото търсене. Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласи проекти да приключи програмата си от тласъци за 2,5 трлн. евро (2,9 трлн. долара) и това може да увеличи лихвените проценти още през 2019 година, което ще оскъпи ипотечните заеми.

Евърет-Алън споделя, че купувачите може би пробват да завършват покупката на жилище преди повишението на лихвите, което способства за актуалната интензивност на пазара.
По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР